Gå direkt till sidans innehåll
Svenska kyrkans internationella arbete

Svenska kyrkan på Gran Canaria stänger: ”Jättejobbigt”

Svenska kyrkan i San Agustín på Gran Canaria öppnade 1987. 

Nu stänger verksamheten som fungerat som en mötesplats och ett ljus för ensamma semestersjälar – eller bara för dem som velat fika och prata med någon.    

– Det känns jättejobbigt, säger Tina Holm som arbetat med kyrkan i över tjugo år. 

Svenska kyrkan på orten San Agustín startade redan 1987.
Foto: Svenska Kyrkan / Svenska Kyrkan
”Har varit guld för mig att möta människor genom kyrkan”, säger Tina Holm.
Foto: Privat / Privat
Tina Holm har bakat bullar i kyrkans kafé och varit ansiktet utåt i San Agustín.

Korset är utburet och kyrkan avkristnad. Nu stänger en form av hjälpcentral och mötesplats på Gran Canaria. Så beskrivs den i alla fall av dem som Expressen pratar med. 

Svenska kyrkan har funnits på ön i över 50 år. För utlandssvenskar och turister har den fungerat som hjälp vid kriser och ett tillhåll där man kunnat träffa andra svenskar och fira gudstjänst. Många har också valt att gifta sig i kapellet i San Agustín. 

Beskedet att Svenska kyrkan nu ska omorganisera sin verksamhet på Kanarieöarna har väckt starka känslor.

På kyrkans Facebooksida kommenterar flera gamla besökare nedläggningen. ”Oerhört ledsamt”, ”Men va? Varför skall ni stänga? Väldigt tråkigt”, är några av kommentarerna.  

Fakta Svenska kyrkan Gran Canaria

Bildades: 1967 i Las Palmas

Nuvarande ort: San Agustín sedan 1987

Verksamheter i urval: Gudstjänst eller högmässa varje söndag klockan 18. Har också bland annat språkcafé, kyrkokör, bibliotek med ca 4 000 titlar på svenska, lekrum för barn. Kyrkans kafé har också ett rykte om sig att baka goda kanelbullar.

10 000 kanelbullar om året  

Tina Holm kom 1988 till Gran Canaria som 27-årig reseledare och blev kvar. Hon har jobbat i kyrkans kafé och med kyrkliga sysslor i över tjugo år.

– Under de bra åren kunde vi ha 50 000-60 000 besökare per år. Vilken annan kyrka har det? Det har varit en otroligt viktig mötesplats för svenskar här nere, säger Tina Holm.      

– Vi har haft väldigt många vigslar. Men kyrkan här har också hjälpt många människor som haft det svårt, som kanske flytt ifrån Sverige, nu vet de inte vart de ska ta vägen och känner sig vilsna.

Tina uppskattar att hon bakat runt 10 000 kanelbullar om året i kyrkans kafé. 

– Att få vara det ansikte som folk känner igen när de kommer år efter år, har varit fantastiskt, säger hon.

Claes Lawett, gick en kroppsterapiutbildning på Gran Canaria för fyra år sedan och besökte då kyrkan dagligen, då utbildningen låg i nära anslutning. 

– Man såg att den var välbesökt. Jag tycker det är synd att vi inte kan få stöd från Svenska kyrkan att driva det vidare, det var en fin mötesplats, säger Claes Lawett.

”Förståelse att man är ledsen” 

Svenska kyrkan skriver i ett mejl till Expressen att man fortsatt kommer att kunna fira gudstjänster i andra lokaler på Gran Canaria, i så kallade ekumeniska kyrkorum som delas av flera kristna organisationer.

Vi har full förståelse för att man är ledsen och besviken över att den kyrka man känt sig hemma i nu avsakraliserats. Församlingen och församlingens verksamheter fortsätter, fast på nya sätt”, skriver Svenska kyrkans pressekreterare Lina Beutler.

Hur ska verksamheter som kyrkokaféet, kyrkokören och biblioteket kunna drivas vidare när kapellet i San Agustín stänger?

 – Församlingens grundläggande uppgift är samma som för alla församlingar i Svenska kyrkan: Att fira gudstjänst, bedriva undervisning, samt utöva diakoni och mission.

– Den lokala församlingen arbetar med att hitta kompletterande lokaler för övrig verksamhet. Kyrkokören kommer till exempel att öva i de hyrda kyrkolokalerna, skriver Lina Beutler.