Gå direkt till sidans innehåll
Tiktok

Sandras läppar blev svarta efter filleringreppet

Sandra Slagbrand från Stockholm bestämde sig för att göra ett kosmetiskt ingrepp – men aldrig igen, säger hon nu.

Efteråt blev Sandras läppar svarta och hon sjukskrev sig i en månad.

– Det var nog en av de värsta grejerna som har hänt mig, säger hon.

UR ARKIVET. En annan som också fått problem efter ett ingrepp är influencern Jessica Cailey Burkos. Klippet är från maj 2023.
Sandra Slagbrand.
Foto: Privat

Ja, Sandra Slagbrand från Stockholm hade bestämt sig för att testa fillers i läpparna på en mindre klinik. Planen var att sedan fylla på ytterligare tre gånger för bästa resultat.

Men det fjärde besöket slutade med svåra och minst sagt synliga komplikationer.

Efter besöket på kliniken svullnade Sandras läppar upp. Efter ett tag ändrade de även färg. Först blå, och sedan i det närmaste svarta.

– Dagen efter sa min kompis: ”Det ser inte bra ut, du borde ringa henne, skicka en bild och kolla”, säger Sandra som kontaktade kvinnan på kliniken.

– Det första hon skrev var ”oj, ring mig”, och då fick jag ju panik. Att nej... fan också.

Det slutade med att de fick göra en ”tömning” i ansiktet och ta bort allt, vilket tog två timmar.

– Hon ville vara säker på att det inte hade hunnit sprida sig någonstans, att man ska bli förlamad i ansiktet eller något sånt. Och i stunden kände jag mig lite förlamad, men jag visste ju inte om jag riktigt hade känsel eller inte, hon hade ju stuckit mig så länge.

Det innebär fillers

Fillers, eller dermala fyllnadsmedel, är populära icke-kirurgiska kosmetiska behandlingar som används för att minska rynkor, öka volym i delar av ansiktet, förbättra hudens konturer och skapa en jämnare och mer ungdomlig hud. De vanligaste typerna av fillers är baserade på hyaluronsyra, en naturligt förekommande substans i kroppen som bidrar till hudens volym och fuktighet.


Behandlingen innebär att en geléliknande substans injiceras under huden med en tunn nål. Effekten är omedelbar och kan hålla i sig från sex månader upp till flera år, beroende på typ av filler och individens hudtyp. Man kan fylla på flera gånger för att se en större skillnad och uppnå bättre effekt.

Läkarnas chock

Sandra och kvinnan på kliniken åkte sedan till en vårdcentral där personalen fick en smärre chock. Kvinnan på kliniken informerade dem om vad man hittills injicerat.

– Jag visade dem, jag var helt rödblodig, och de bara ”gud, vad har hänt?” De hade ingen aning.

Sandras läppar ändrade färg efter ingreppet.
Foto: Privat
Efter ingreppet blev läpparna först blå, och sedan i det närmaste svarta.
Foto: Privat
”Det var nog en av de värsta grejerna som har hänt mig” säger Sandra.
Foto: Privat

Sandra hänvisades i stället till en specialist i Huddinge med koll på fillers. Enligt specialisten fanns det inget mer att göra och det som återstod var sprutor med blodförtunnande för att få blodet att cirkulera i läpparna. Sandra fick även antibiotika.

Den omtumlande dagen med alla besök tog sex timmar. Notan för medicinerna landade på närmare 3 000 kronor, pengar som Sandra fick tillbaka från kliniken efter att ha frågat.

– Det var nog en av de värsta grejerna som har hänt mig, faktiskt. Jag var ju så himla ful i ansiktet, och jag jobbar med barn, så jag sjukskrev mig i typ en månad. 

”Inte riskfritt med fillers” 

Så vad finns det för risker med fillers i läpparna? 

Alberto Falk Delgado, docent och sektionschef för Plastikkirurgi och Kraniofacialkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset kan inte uttala sig om det specifika fallet men lyfter att läpparna är ett kärlrikt område. 

– Mindre blåmärken är ju inte så konstigt, att få större blåmärken är lite mer ovanligt, säger han. 

Och det kan gå fel. Riskerna med fillers inkluderar bland annat missfärgningar, blödningar, varbölder och infektioner. 

– Sedan kan man få allvarliga komplikationer i form av vävnadsdöd och senare komplikationer som kroniska inflammationer säger Falk Delgado. 

Han uppmanar de som vill injicera fillers att göra ordentlig research. 

– Jag tycker det viktigaste är att man är medveten om riskerna. Och att man försöker göra ett bra förarbete och gå till seriösa aktörer för det finns en uppsjö med olika injektionsställen. 

”Det är inte riskfritt med fillers, även fast det är ganska vanligt”, säger Alberto Falk Delgado.
Foto: Oscar Segerström / Karolinska universitetssjukhuset

Reaktionerna från andra

Det tog ungefär en och en halv månad innan Sandras läppar var helt återställda. 

Mer fillers blir det förmodligen inte.

– Nej… jag, alltså jag tror verkligen inte det, säger hon.

Det som hände Sandra har fått andra att tänka efter kring fillers. Hon har berättat om det hela på sitt Tiktok-konto, en video som har fått över 80 000 visningar.

– Flera har skrivit, allt från ”skyll dig själv” till att de själva inte vågar göra fillers, att ”jag har tänkt på det, men nu vågar jag inte”. Det är blandat.